Mennyire elégedettek a hallgatóink? - Villámolvasás Lantos Mihállyal Magyarország legismertebb oktatójával

Elégedettségmérés

Folyamatosan igyekszünk fejlődni, javítani a módszeren és a módszer átadásán, a tanfolyam minőségén. Ezért volt fontos a számunkra, hogy megkérdezzük a korábbi tanfolyamok résztvevőit, milyennek ítélik az oktatás színvonalát. A folyamatosan, tanfolyamról tanfolyamra frissülő eredményeket itt adjuk közre, bízva abban, hogy a jövő hallgatóinak is tanulságos lehet látni, mire számítsanak illetve hogy meg helyettünk ti válaszoljátok meg az örök kérdést: működő módszer-e a villámolvasás.

A kérdőivet kitöltők száma: 236 fő.

Az oktatóról és a tananyagról

Lantos Mihály már több, mint tíz éve tart villámolvasás-tanfolyamokat, a magyarokra szabott módszer kidolgozója, a Villámolvasás a gyakorlatban című könyv szerzője, így nem lepett meg minket, hogy az oktató felkészültsége a válaszadók 94,5%-a szerint volt jó vagy kiváló (80%), az oktató stílusa pedig 95,2% szerint esett ugyanebbe a kategóriába (ebből "kiváló": 74,5%). Ehhez kapcsolódóan a tananyag érthetősége 86,9% szerint jó (34,7%) vagy kiváló (52,1%), mindössze 2% szerint érthetetlenA tananyag hasznosságát illetően is elsöprő fölényben vannak az elégedettek (81,1%), míg a kifejezetten elégedetlenek száma 4% alatti. A fenti eredményeket pozitívnak értékeltük, ezen a téren különös fejlesztést nem tartunk szükségesnek a visszajelzések alapján.

youtube-video-thumbnail

Elégedettség és ajánlás

Talán a tanfolyam legfontosabb mérőszáma, hogy mennyire voltak elégedettek eddigi hallgatóink és mennyire tartják valószínűnek, hogy ajánlanák másnak is a részvételt. A kérdőívet kitöltők 81,7%-a jelölte be az elégedettség valamely fokát (átlagosan tízes skálán nyolc feletti az elégedettség mértéke), kevesebb, mint minden tizenkettedik résztvevő (8,5%) az elégedetlenség valamely fokát. Kifejezetten csalódottnak csak minden negyvenedik(!) kitöltő érezte magát. Ehhez hasonlóan a hallgatók több, mint háromnegyede ajánlaná ismerősének, hogy vegyen részt villámolvasás-tanfolyamunkon. A fenti eredményeket pozitívnak értékeltük, ezen a téren különös fejlesztést nem tartunk szükségesnek a visszajelzések alapján.

A módszer későbbi használata

Bár a kérdéskör sok esetben nem rajtunk múlik - nincsen befolyásunk arra, hogy a fentiek szerint jól átadott módszert hányan fogják a későbbiekben gyakorolni és használni -, fontosnak tartottuk az utánkövetés szempontjából, hogy rákérdezzünk. Természetesen, mint minden tudást, a vilámolvasást sem elég egyszer egy napig tanulni, a fejlődéshez az otthoni gyakorlás is elengedhetetlen. A tanfolyamot elvégzők 21%-a már a tanfolyamon eljutott arra a szintre, hogy az anyagot jól megértette és gond nélkül használta a későbbiekben. További 42,7% a kérdőív kitöltésének időpontjában a gyakorlás fázisában tartott, 31% érezte úgy, hogy további segítségre lenne szüksége és mindössze minden huszadik résztvevő mondta azt a módszerrel megismerkedettek közül, hogy "a villámolvasás kamu", nem sikerült a módszert elsajátítania.

A tanfolyam elvégzése utáni és a kérdőív kitöltése közötti időben a legtöbben 1-5 könyvet dolgoztak fel a villámolvasás módszerével (60,5%), de többen 5-10 kötetet (14,8%), sőt akár 10-20 művet is elsajátítottak villámolvasással a tanfolyam után. A hallgatók húsz százaléka nem folytatta az otthoni gyakorlást. Ez egyrészt lehet személyes preferencia (például nem volt szüksége rá a kérdőív kitöltéséig terjedő időszakban), másrészt nyilvánvalóan ide tartoznak azok is, akik úgy érzik, nem tudják még egyedül gyakorolni a módszert.

A fenti eredmények alapján úgy láttuk, szerencsés volna, ha minden hónapban ingyenes korrepetációt hirdetnénk, ahol a tanfolyamot elvégzettek segítséget kérhetnek és Misi tanácsokkal láthatja el a még gyakorlókat. Ezekről az időpontokról az alábbi linken tájékozódhat:

Igen sok egyetemista tanulja nálunk a módszert, így egyáltalán nem csodálkoztunk, amikor a legtöbben az "Alkalomszerűen, amikor szükségem van rá" választ jelölték meg a módszer használatának gyakoriságát illetően (39%). Minthogy a villámolvasás nem csak egy olvasási módszer, de egy tanulási stratégia is, így ez tűnik a legideálisabb válasznak a számunkra. A módszert havonta vagy ritkábban gyakorló 25% egy része szinte biztosan szintén az egyetemisták közül kerül ki, akik a vizsgaidőszakban többet, a szorgalmi időszakban kevesebbet kell, hogy könyveket bújjanak. De születettek "heti szinten" és "napi szinten"-válaszok is. A módszert a későbbiekben nem használók száma korrelálni látszik az ingyenes korrepetálásra meghívott hallgatóink számával.

Összegzés

A villámolvasás egy működő módszer - talán ez a legfontosabb, számunkra már régen tudott, de most objektíven is bizonyított eredménye a felmérésnek. A kérdőívet kitöltött hallatóink túlnyomó többsége élvezte a tanfolyamok légkörét és hasznos ismeretekkel tért haza, azoknak pedig, akiknek még problémái akadnak a gyakorlással, örömmel és ingyenesen segítünk a tanfolyam után is.

Minden a villámolvasás módszerével feldolgozott könyv a mi személyes sikerünk is!

Kosár
Scroll to Top
Scroll to Top