Gyakori kérdések - Villámolvasás Lantos Mihállyal Magyarország legismertebb oktatójával

Gyakran Ismételt Kérdések

A villámolvasással kapcsolatban

A villámolvasás egy olyan különlegesen gyors és hatékony tanulási módszer, amely segítségével eddig elképzelhetetlen sebességgel olvashatsz el és tanulhatsz meg terjedelmes anyagokat.

A gyorsolvasás magát az olvasás sebességét gyorsítja fel - így viszont nem biztos, hogy amit olvasol, meg is jegyzed. A villámolvasás ezzel szemben egy gyökeresen más módszer, amely elsősorban a megértésre és a használható tudás elsajátítására helyezi a hangsúlyt a gyorsaság mellett.

A módszert az amerikai Paul R. Scheele alkotta meg, a magyar oktatási rendszer sajátosságaihoz Lantos Mihály egyetemi oktató és tanulásmódszertan tréner  szabta.

A hagyományos olvasás információ-feldolgozás szempontjából egy lassú, körülményes és rossz hatékonyságú gyakorlat. Az elolvasott anyag először a rövid távú memóriába kerül be, majd onnan jut a tudatalattiba. Csakhogy a rövid távú memória egy igazi "bottleneck", egy rendkívül kis áteresztő képességű szűrő a nagy mennyiségű anyag és az elképesztő kapacitású tudatalatti között. A villámolvasás nem arról szól, hogy ezt a borzasztó szűk keresztmetszetet próbáljuk tágítani, hanem arról, hogy kiiktatjuk az akadályt az anyag tudatalattiba áramlása elől. Hihetetlennek hangzik, de számos bizonyítékunk van arra, hogy működik (itt van például egy videó, amelyen az örök szkeptikus Vágó István is csak elkerekedett szemekkel csodálkozik, amikor egy kísérletben rávilágítanak saját tudatalattija képességeire!). Hogyha részletesebben érdekel a kérdés, itt tudsz tájékozódni: Eddig vándoroltál. Itt a lehetőség, hogy legyen egy műholdad!

Természetesen igen. Mivel a villámolvasás nem csak az olvasás sebességének gyorsításáról, hanem sokkal inkább egy új tartalomfeldolgozási stratégia megtanulásáról szól, rendkívül eredményes a nyelvtanulás esetében is. Számos pozitív tapasztalat mutatja, hogy gyorsabban és mélyebben értik meg a nyelvtani összefüggéseket és radikálisan gyorsabban tanulnak szavakat azok, akik a villámolvasás módszerével tanulnak!

Természetesen igen. Pontosan ugyanúgy, mint ahogyan könyvből meg lehet tanulni biciklizni is: talán tovább tart, nehezebb lesz megbírkózni a váratlan buktatókkal, de nem lehetetlen.

A tanfolyamainkon egy hétvége alatt minden részletre kiterjedő képzést nyújtunk, ha mégsem sikerülne.

Mi is ismerjük Woody Allen ironikus aranyköpését, hogy részt vett egy gyorsolvasás-tanfolyamon, ahol a Háború és békét vették át, de csak annyi maradt meg neki, hogy az oroszokról szól. Viccnek jó, de a valóság ettől fényévekre van: aki a hagyományos olvasás módszerével olvassa el a Háború és békét, általában tényleg nem tud sokkal többet mondani pár év távlatából, mint hogy oroszok csatároztak benne. A villámolvasásnak azonban pontosan az a lényege, hogy gyorsabban tudunk több információt feldolgozni, de az jobban meg is marad és sokkal több részletet tudunk felidézni, mélyebb tudás birtokába jutunk. Ha van kedve, várjuk szeretettel Woody Allent egy tanfolyamunkra és ígérjük, hogy emlékezni fog mindenre, amire szeretne. Nem a módszeren fog múlni, ha nem ötös lesz a vizsgája az egyetemen.

Mint minden tanulási módszer, így a villámolvasás is csak akkor működik, ha helyesen tanulják meg, gyakorolják és időt fordítanak a minél magasabb szintű elsajátítására. De már az első pillanatoktól fogva látszódik az eredménye, így a tanuló érdekelt a gyakorlásban - mert sikerélményt hoz. Lantos Mihály több, mint tíz éve villámolvasás-oktató, ezreknek adta át a módszert tanfolyamain, könyve már a második kiadásban jelenik meg. A tanfolyamok résztvevői közül sokan vállalták, hogy személyes történetükkel bizonyítják a módszer eredményességét, ezek a sikertörténetek közt olvashatók. A legnagyobb bizonyíték talán maga a tanfolyam léte: Mihály 32 évesen még gyűlölt és nem is tudott igazán tanulni. Mára már több diplomás egyetemi oktató, a téma szaktekintélye. Saját bevallása szerint ez nem lett volna lehetséges a villámolvasás nélkül.

Az olvasás-kutatás az 1950-es években kezdődött és körülbelül 20 éve publikálta forradalmi könyvét az amerikai Paul R. Scheele. Tehát maga a módszer nagyon új, de már mégis évtizedes tapasztalatok birtokában oktatjuk. Sajnálatos, hogy Magyarországon még sokan hitetlenkedve állnak a villámolvasáshoz, miközben külfödön már jóval elfogadottabb, nagyobb hagyományai vannak, mint itthon. Különleges, magyarokra szabott tanfolyamainkon mindent megteszünk azért, hogy ez változzon!

Természetesen ez a módszer is a Paul R. Scheele nyomdokain fejlődött ki, de Lantos Mihály a magyarországi viszonyokra (a hazai oktatási rendszer, a "magyaros észjárás" stb.) optimalizálta. Így nem csak befogadatóbb, de egyszerűbb is - egy magyar számára -, mint az eredeti módszer vagy más változatok.

Két napos, intenzív munkára készülj, de felszabadult, jó hangulatban. Lantos Mihály jó humorú, közvetlen előadó, aki vetítéssel, videókkal és történetekkel próbálja meg minél könyebbé tenni a megértést és minél szórakoztatóbbá a tanulást. Senkinek sem érné meg két napon keresztül unatkozni vagy rosszul érezni magát - felejtsd el a rossz középiskolai emlékeket!

Semmi különleges, drága eszközre vagy hasonlóra nem lesz szükség, mint ahogy rejtett költségek sincsenek. Pár ceruza, könyv, néhány ív papír és te koncentrációkész állapotban - ennyi kell a sikerhez. A pontos listát itt találod!

Ide kattintva tudsz jelentkezni. A részvételt a tanfolyami díjak befizetésének sorrendjében tudjuk garantálni!

A budapesti helyszínünk a VI. kerületben a Benczúr utcában található.

A pontos címet a visszaigazoló levélben küldjük a többi parkolási ill. tömegközlekedéssel megközelíthetőségre vonatkozó információval valamint térképpel együtt.

A villámolvasás tanfolyam mindkét napja 9-18 óráig tart sok szünettel.

Az alapdíj 36 900 Ft / fő, de számos kedvezmény áll a jelentkezők rendelkezésére. Tudj meg többet ide kattintva!

Természetesen igen. Gyakran tartok tanfolyamokat Budapesten kívül és a határon túl is, viszont ehhez a segítségedre van szükségem, és van egy jó ajánlatom.

A tanfolyami résztvevőket egy helyre szervezni nektek lényegesebb könnyebb, hiszen ismeritek a közösségeteket. Ezen felül már csak egy teremre van szükség ahol a résztvevők dolgozni tudnak. 

(ONLINE tanfolyam esetében csak eszközre van szükség, amivel csatlakoznak, a Zoom felületet, és a kódokat mi biztosítjuk.)

Az oktató (vagyis én) utazik a helyszínre, és nem a résztvevőknek kell máshova menniük. Ráadásul a tanfolyami díj annyi, amennyi 15 fő normál tanfolyami díja, de a tanfolyamot 50 főig vállalom, így a 15-30 fő közötti árbevétel a szervezőké, vagy féláron vesznek részt a diákok, ez a ti döntésetek. 30-50 fő között is csak kiegészítő díj van. 

Természetesen a tanfolyam szervezésében segítünk ötletekkel, tanácsokkal, tapasztalatokkal. 

A tanfolyam szervezéssel kapcsolatban további információkat itt találsz.  

A felméréseink és hallgatóink visszajelzései alapján az egyik tanfolyam sem kevésbé hatékony, mint a másik, mind a hagyományos, mind az online tanfolyamainkon kiemelkedően magas az elégedettségi arány.

Mind a hagyományos, mind az online tanfolyamokon lehet kérdezni, a résztvevők számíthatnak a tanár személyes segítségére is.

Az online tanfolyamok külön előnye, hogy nem szükséges hozzá Budapestre utazni, otthonról is végezhetőek. Mindkét tanfolyami formát egyenlő mértékben ajánljuk!

Kosár
Scroll to Top