A jobb vagy a bal agyféltekéd használod jobban? - Villámolvasás Lantos Mihállyal Magyarország legismertebb oktatójával

Melyik agyféltekéd használod jobban?

Sokan nem hisznek a jobb és  bal agyfélteke közötti különbségekben - pedig ez tudományosan bizonyított tény. Még kevesebben tudják, hogy ők melyik csoportba tartoznak és használják ezt tudatosan. Pedig sok mindenhez adhat kulcsot... A videón éred el a tesztet. Ha tudsz angolul, egyszerű lesz, ha nem tudsz, lefordítjuk a lényeget az alábbiakban. Jó tesztelést - és a végén kommenteld be az eredményt a Tanulási stratégiák Facebook-oldalára! Kíváncsiak vagyunk, milyen válaszok születnek!

A következő feladatoknak mindig két megoldása lehetséges: A vagy B. Írd fel valahova - akár csak ide, a böngésző címsorába (de entert ne nyomj 🙂 ), hogy melyik igaz rád, melyiket választottad.

A feladatok közben nyugodtan állítsd meg a videót, ha időre van szükséged!

A végén összesítjük, hogy hány A-t és hány B-t adtál meg.

 

1. feladat - Merre forog a táncos?

A - az óramutató járásával szemben (balra)
B - az óramutató járása szerint (jobbra)

2. feladat - Rajzolj egy Q-betűt a homlokodra az ujjaddal!

Merre lóg az alsó szára?

A - jobbra
B - balra

3. feladat - Tedd keresztbe a lábaidat!

Melyik lábad van fölül?

A - jobb
B - bal

4. feladat - Melyik művészeti alkotások tetszenek jobban?

A - B - értelemszerűen a kép alatti jelzés szerint

5. feladat - Fond össze az ujjaidat!

Melyik hüvelykujjad van fölül?

A - jobb

B - bal

6. feladat - A következők közül melyik kép jellemzőbb az íróasztalodra?

A - B - értelemszerűen a kép alatti jelzés szerint

7. feladat - Hogyan jegyzetelsz?

A - B - értelemszerűen a kép alatti jelzés szerint

 

Most add össze, hány A-t és hány B-t írtál fel!

 

Ha több A-t írtál fel: a bal agyféltekédet használod erősebben. A bal agyféltekés emberek erősebb hallás utáni memóriával rendelkeznek, fontosabbak nekik a logikus összefüggések, struktúrákban gondolkoznak, rendszeretők, elemzőbb alkatok, jobbak a nyelvekben, erős a képzelőerejük.

Ha több B-t írtál fel: a jobb agyféltekédet használod erősebben. A jobb agyféltekés emberek erősebb vizuális memóriával rendelkeznek, szókimondóbbak, művésziebbek, impulzívabbak, ösztönösebbek, rendetlenebbek és álmodozóbbak.

Ha közel azonos mennyiségű A-t és B-t írtál fel: mindkét oldal jelen van benned, egyik agyféltekéd sem "uralkodó"

A fentiekből is látszik, hogy a bal agyféltekénk a racionális gondolkodásért,  jobb a művészi meglátásokért felelős. A hagyományos olvasás során például nagyon nagy mértékben a bal, racionális felet használjuk - ezért is olyan rémesen unalmas a tanulás. Mi lenne akkor, ha be tudnánk kapcsolni a játékos, álmodozó agyféltekét is a római jog vagy a közgazdaságtan tanulása közben? Mi lenne akkor, ha játékká tudna válni az olvasás, a tanulás?

Ráadásul az agyunk sokkal többre képes, mint azt mi álmodni mernénk (nézd meg ide kattintva, hogyan döbbentették meg a nagyszerű kvízmestert, az örök kételkedő Vágó Istvánt a saját tudatalattija képességeivel)! Olyan dolgokat vagyunk képesek megjegyezni, amiket fel sem fogtunk. Olyan információkra vagyunk képesek emlékezni, amelyeket fel se fogtunk tudatosan!

Erről szól és ehhez ad eszközöket a villámolvasás.

 

Kosár
Scroll to Top
Scroll to Top