Egy bizonyíték agyad csodás képességeire - Villámolvasás Lantos Mihállyal Magyarország legismertebb oktatójával

Bizonyíték agyad képességeire

Az agyunk sokkal több információt raktároz el, mint képzelnénk. Olyan dolgokat is megjegyzünk, amiket tudatosan nem is vettünk észre. A kérdés már csak az, hogyan lehet ezt a tudást aktivizálni?

Mielőtt tovább olvasnál, nézd meg, hogyan ejtette csapdába Magyarország egyik legműveltebb emberét, a nagyszerű kvízmestert és híres szkeptikus Vágó Istvánt (kétkedőt) Danny Blue, mentalista!

Már régóta tudott tény, hogy agyunk képességeinek csak elenyésző hányadát használjuk ki (Einstein 10%-os kihasználtságról beszélt), hogy ez a legbonyolultabb, legkevésbé ismert működésű szervünk és hogy a tudatalattink egy olyan mély kút, amely gyakorlatilag életünk minden egyes eseményének lenyomatát tartalmazza. De hogyan kerülnek be oda az információk?

Két féle úton tudunk ismeretekre szert tenni: egyrészt a tudatosan, a megértésünkkel, értelmezéssel, tanulással a rövid távú memórián keresztül illetve másrészt a „rövidebb úton”, amikor az észlelt dolgok, események egyből a tudatalattinkba épülnek be. Utóbbira tökéletes példa a fenti videó.

Történt már veled olyan, hogy egy veszélyre (visszacsapódó ágra, repülő rovarra) hamarabb reagált a tested (becsuktad a szemedet), mint a tudatod? Ha oldalról érkezik egy kamion, a periférikus látásod akkor is figyelmeztet a veszélyre és félreugrasz, ha nem fogalmazódik meg benned pontosan, hogy egy több tonnás vasmonstrum robog feléd. Az agyad sokkal több információt gyűjt be, értékel, elemez és raktároz, mint azt el tudnád képzelni!

Vágó István például egyáltalán nem tudatosította magában, hogy egy madagaszkári zászló jött vele szembe a forgóajtón, hogy egy madagaszkári állat (a lemúr) képe van a kijelzőn, hogy egy Madagaszkár-feliratú táblát visznek el a látóhatára szélén. Ő ezekről tudomást se vett (milyen szép a magyar nyelv: a tudomást venni kifejezésben is benne van a tud-tudat szótő!), mégis bekerültek az elméjébe a periférikus látása révén.

Nem lenne csodálatos, ha a tanulásunk szolgálatába tudnánk állítani az agyunknak ezt az amúgy is éjjel-nappal működő képességét?

Ez a téma természetesen nem csak engem foglalkoztatott. Sokan kutatták a területet, de az összes szakember közül kiemelkedett egy, aki konkrét módszert is talált a nem-tudatos tudás aktiválásra: Paul R. Scheele. Ő fejlesztette ki azt a technikát, amely révén például egy könyvet „átpörgetve”, az úgynevezett fotóolvasás módszerével beépítve (2 másodperc per oldal sebességgel!) majd speciális módon aktiválva elképesztő sebességgel és mélységben lehet könyveket elolvasni, tartalmukat magunkévá tenni.

Minden ember rendkívül tehetséges villámolvasó, csak még nem ismerik a technikát, amivel ezeket az elraktározott információkat elő is tudnák hívni és hasznossá tudnák tenni.

Fantasztikus dolgokra képes az emberi agy, ne legyünk hát hitetlenek saját magunkkal szemben! Láthattuk, hogy még Vágó Istvánt is meglepődik, amikor szembesül saját eddig ismeretlen képességeivel!

Ha érdekel a villámolvasás technikája, IDE kattintva jelentkezhetsz a tanfolyamra:

Kosár
Scroll to Top